Ny biskop valgt digitalt

Opdateret: feb. 16Præster og menighedsrådsmedlemmer i Danmarks største stift har netop valgt ny biskop med et kryds på en elektronisk stemmeseddel. Assembly Voting leverede systemet til valget af den nye biskop i Helsingør Stift, som blev valgt ind med over halvdelen af stemmerne.

Det er anden gang i Danmarkshistorien, at en ny biskop er blevet valgt digitalt med Assembly Voting. Med 1527 stemmeberettigede præster og menighedsrådsmedlemmer, hvoraf 1302 stemte ved valget, var den samlede stemmeprocent på 84 % i kampen om et af de højeste embeder inden for folkekirken.

Valghandlingen blev indledt den 22. september og allerede en uge inde i første runde af valget havde knap halvdelen af de stemmeberettigede afgivet deres stemme elektronisk.

Ingen tvivl om resultatet

Der herskede ingen tvivl om resultatet, da den første valgrunde var slut den 13. oktober. Her havde den ene af de i alt fire kandidater opnået mere end halvdelen af stemmerne, og kunne således udpeges som ny biskop i Danmarks største stift, Helsingør Stift.

Det anvendte system var Assembly Voting X, der er designet til at sikre fuld anonymitet, integritet og løbende uvildig kontrol med alle dele af valghandlingen. Samtidig er det ikke muligt at afgive en ugyldig stemme, ligesom vælgerne har mulighed for at omgøre deres stemme gennem hele valgets åbningsperiode. På den måde modvirker systemet eventuelt stemmepres.

Peter Birch fik 53 % af stemmerne og indtager bispesædet den 1. februar 2021, hvor han afløser den nuværende biskop, Lise-Lotte Rebel, som har siddet siden 1995.

Læs mere om bispevalget her.

Læs mere om valgsystemet Assembly Voting X her.


Valget ringes i gang ved valgåbningsceremonien. Foto: Sarah Auken, Helsingør Stift.

33 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

Besøg

Assembly Voting ApS

Ringager 4C, 1. th

DK-2605 Brøndby

Kontakt

Mail: info@aion.dk

Tlf: +45 2616 9638

Følg